planimetria
prezes222: dany jest trójkąt prostokątny równoramieny o dł ramiona a oblicz stosunek koła opisanego na
tym tr do doła wpisanego w ten tr
13 kwi 20:27
prezes222: proszę o pomoc
13 kwi 21:06
13 kwi 21:16
Rysiek:
13 kwi 21:34
Rysiek:
13 kwi 21:35
prezes222: ?
13 kwi 21:35
pigor: ... np. tak: b=a i c
2=2a
2 i ogólnie w
Δ prostokątnym 2R=c i r=
12(a+b−c}, dlatego :
| R | | 2R | | c | | a√2 | | √2 | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| r | | 2r | | a+b−c | | 2a−a√2 | | 2−√2 | |
| | √2(2+√2) | | 2√2+2 | |
= |
| = |
| = 1+√2. ... |
| | (2−√2)(2+√2) | | 4−2 | |
13 kwi 21:48
prezes222: jesteś wielki dzięki wielkie
13 kwi 21:52