Równanie
Ola: Rozwiąż:
(3x+5)2<9(x−2)2
13 kwi 20:05
PW: a2 < b2 ⇔ a2 − b2 < 0 ⇔ (a−b)(a+b) < 0
U nas a = 3x + 5, zaś b = 3(x − 2),
zatem zadana nierówność jest równoważna następującej:
(3x + 5 − 3(x + 2))(3x+5 + 3(x − 2)) < 0,
(3x + 5 − 3x − 6)(3x + 5 + 3x = 6) < 0
− dalej nie sprawi kłopotu?
13 kwi 22:27
Eta:
2 sposób( bardziej przyjazny w rachunkach

3x
2+30x+25< 9x
2−36x+36
66x<11⇒ x ............
13 kwi 22:33
Eta:
Oczywiście dla "humanów''
13 kwi 22:37
Braun:
Eta nie obrażaj ''humanów'' ktoś musi na zmywaku pracować
13 kwi 22:42
Ajtek:
Ostro widzę

Witam
Eta,
PW,
Braun 
.
13 kwi 22:44
Eta:
13 kwi 22:47