Zadanie z Geometrii na płaszczyźnie Kartezjańskiej
Słabeusz: Równoramienny trójkąt ABC jest prostokątny i punkt B = (2,4) jest wierzchołkiem kąta prostego.
Przeciwprostokątna AC zawiera się w prostej l: 2x + y + 2 = 0. Wyznacz współrzędne
wierzchołków A i C
Aktualnie to nie potrzebuję takiej pomocy byście policzyli za mnie. Potrzebuję rady , wskazówki
bo nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. Próbowałem wykombinować coś z
odległością(wysokością) , ale nie widzę zależności. Za drugim podejściem próbowałem zrobić
równanie prostej przechodzącej przez jakiś punkt na przeciwprostokątnej i przechodzącej przez
B , ale bez efektu.
5-latek:

Mysle ze z ta wysokoscia jednak dobry pomysl
Może tak bym zaczal
czerwona to prosta l y=−2x−2
W trojacie prostokątnym równoramiennym wysokość dzieli przeciwprostokatna na dwie rowne
części i kat prosty na dwa katy po 45 stopni
Wiec napisał równanie prostej prostopadlej do prostej l i przechozdacej przez punkt B
Teraz albo wiedzac ze katy przy podsatwie sa rowne wq tym trojkacie sa rowne 45 stopni i
znajc przecież wspolczynnik kierunkowy prostel l ze wzoru na kat miedzy prostymi czyli
| | a1−a2 | |
tgφ= | |
| | i wiedzac ze tgφ=1 wyznaczyl wspolczynnik kierunkowy prostej |
| | 1+a1*a2 | |
przecinajaca prosta l pod katem 45 stopni (tej brazowej
Znajac wspolczynnik a
2 i wsporzedne punktu B napisał jej rownaie i potem wyznaczyl punkt
przecie cia A
WIedzac ze punkt S jest srodkiem przreciwprostokatnej i majac wspoprzedne punktu A ze wzoru na
srodek odcinka wyznaczyl wspolrzedne punktu C
Pewnie można krócej to zrobić
Rysunek jest poglądowy . Ma pokazac co liczymy