Wyrażenia wymierne
leniwiec: Ej co ja tu roobię źle? Może ktoś sprawdzić?
| | 3x+1 | | 3x−1 | | 1 | |
c.) ( |
| − |
| ) : [1:(1− |
| )]
|
| | 3x−1 | | 3x+1 | | 3x | |
| (3x+1)(3x−1) | | (3x−1)(3x+1) | | 3x | |
| − |
| : (1* |
| )
|
| (3x−1)(3x+1) | | (3x+1)(3x−1) | | 3x−1 | |
| 9x2−1 | | 9x2−1 | | 1 | |
| − |
| * |
|
|
| 9x2−1 | | 9x2−1 | | 9x2−3x | |
| (3x+1)(3x−1) | | 1 | |
| * |
|
|
| (3x−1)(3x+1) | | 3x(3x−1) | |
gdzie robie błąd? wielbłąd...?
1 gru 19:50
1 gru 19:54
BiebrzaFun : Ej,źle sprowadzasz do wspólnego mianownika,np w pierwszym wyrażeniu licznik trzeba pomnożyć
przez 3x+1,czyli przez to co mianownik.
1 gru 19:55
Godzio: jeszcze jedno zastrzezenie jesli pierwsze dzialanie jest na poczatku w nawiasie to najpierw je
wykonujesz
1 gru 19:56
leniwiec: eee a właśnie,że jest obrócone...
1 gru 19:56
leniwiec: no tak racja BiebrzaFun
1 gru 19:57
Godzio:
| (3x+1)(3x+1) | | (3x−1)(3x−1) | | 12x | |
| − |
| = |
|
|
| (3x−1)(3x+1) | | (3x+1)(3x−1) | | 9x2−1 | |
| 12x | | 3x−1 | | 4x | |
| * |
| = |
| |
| (3x−1)(3x+1) | | 3x | | 3x+1 | |
1 gru 19:59
Godzio: napewno nie jest
| | 3x | | 3x−1 | |
: |
| = ... * |
| nie prawdaż |
| | 3x−1 | | 3x | |
1 gru 20:00
leniwiec: | (3x+1)(3x+1) | | (3x−1)(3x−1) | | 3x | |
| − |
| : (1* |
| )
|
| (3x−1)(3x+1) | | (3x−1)(3x+1) | | 3x−1 | |
| (3x+1)(3x+1) | | (3x−1)(3x−1) | | 3x−1 | | 3x | |
| − |
| : ( |
| * |
| )
|
| (3x−1)(3x+1) | | (3x−1)(3x+1) | | 3x−1 | | 3x−1 | |
skracam 3x−1 i zostaje mi:
| (3x+1)(3x+1) | | (3x−1)(3x−1) | | 3x | |
| − |
| : ( |
| )
|
| (3x−1)(3x+1) | | (3x−1)(3x+1) | | 3x−1 | |
| (3x+1)(3x+1) | | (3x−1)(3x−1) | | 3x−1 | |
| − |
| * ( |
| )
|
| (3x−1)(3x+1) | | (3x−1)(3x+1) | | 3x | |
no dora nie będę się z tobą spierać

wkońcu doszedłeś do wyniku z mojej książki ^^
1 gru 20:12
leniwiec: Godziu,a ty planujesz iść na jakieś studia matematyczne?
O tak pytam z czystej ciekawości
1 gru 20:26
Julek: Godziu, jeśli jesteś w klasie 3 LO i zdajesz matematykę na poziomie rozszerzonym to poleć
jakieś zadanka do przećwiczenia
1 gru 20:44
leniwiec:
1 gru 23:01
Godzio: jestem w 2LO a studia sie jeszcze do konca nie zdecydowalem jakie
1 gru 23:46
Godzio: ale jak chcesz to moge Ci jakimiś zarzucić tylko powiedz jaki dział
1 gru 23:48
Julek: Interesuje mnie każdy dział. Mimo, że jestem w Twoim wieku to piszę w tym roku mature i
przymierzam się do Matematyki rozszerzonej

Więc jeśli coś masz typowego dla rozszerzenia to
chętnie bym porozwiązywał
1 gru 23:51
Godzio: przerabiałeś wielomiany ?
1 gru 23:53
Julek: przerabiałem :
Liczby i zbiory, Funkcja liniowa, f. kwadratowa, f. wymierna, f. wykladnicza, f. logarytmiczna,
f. trygonometryczne, wielomiany, ciągi, planimetrie, geometrie analityczną.
Została mi : statystyka, stereometria, rachunek p.
1 gru 23:56
Godzio: No to tak:
1)Przedstaw wielomian W(x) = x
4−2x
3−3x
2+4x−1 w postaci dwóch wielomianów stopnia drugiego o
współczynnikach całkowitych i takich że współczynniki przy drugich potęgach są równe
| | π | | √3 | |
2)cos(2x− |
| )≥ |
| rozwiąż  |
| | 4 | | 2 | |
2 gru 00:02
Godzio: będe za jakieś 30 min to zobacze co i jak a w między czasie poucze sie na spr
2 gru 00:03
Godzio: a jeszcze jedno rozwiązywałeś maturę z Operonu ?
2 gru 00:05
Godzio:
dożuce jeszcze 2 fajne zadanka

3)Uzasadnij że jeżeli liczby a i b spełniają warunek (a+b)
2 = 2a
2+2b
2 to a=b
4)Znajdź wszystkie liczby p, dla których p
2+13 jest
też liczbą pierwszą
2 gru 00:13
Julek: kurde, ogólnie to raczej nie myślałem o tym aby teraz je rozwiązywać, ale dzięki

3)
a
2+2ab+b
2 = 2a
2 + 2b
2
2ab = a
2+b
2
0 = (a−b)
2 ⇔ a=b
2 gru 00:17
Godzio: 3) zaliczone
2 gru 00:24
Godzio: 4 jest proste tylko trzeba coś zauważyć, a 2 to też bardziej na szybko, wiecej pisania jest z 1
2 gru 00:28
2 gru 00:41
Godzio: jak czegoś nie będziesz wiedział to pytaj,będe jutro

ja już lece Dobranoc wszystki
2 gru 00:50
Julek:
1)
Kurde, trudne to zadanie. Doszedłem do tego

(ax
2+bx+c)(zx
2+bx+d)= x
4−2x
3−3x
2+4x−1
azx
4 + x
3(ab+bz) + x
2(b
2+cz+da) + x(bd+cb) + dc = x
4−2x
3−3x
2+4x−1
a=? b=? c=? d=?
*az = 1 ⇒ a = 1 i z = 1 lub a=−1 i b=−1
dla a=1 i z = 1
*2b=−2 ⇒ b=−1
dalej nie wychodzą mi calkowite zmienne C i D. Może źle przepisałeś treść zadania ? bo w sumie
jak iloczyn dwóch liczb całkowitych ma dać −1 a ich suma −4
2 gru 00:59
Julek: Pisałem mature z operonu

jeszcze czekam na wyniki
pozdrawiam i dobanoc
2 gru 01:00
Julek: 4 )
Jeżeli liczbę pierwszą podniesiemy do kwadratu to ma 3 dzielniki (p
2, p , 1). Sumując ją z 13
(liczba pierwsza) otrzymujemy liczbę pierwszą
2 gru 01:03
Julek:
2)
48x − 6π ≥ 4π
48x ≥ 12π
x∊<45
o ; +∞)
2 gru 01:10
Godzio: 4 chodziło bardziej o to że:
każdą liczbe pierwszą podniesioną do kwadratu +13 = liczba parzysta ale jest tylko jeden
wyjątek: 2

zad 2
tez nie dokładnie

zapisuje sie tak:
| | π | | π | | π | | π | |
2x− |
| = |
| +2kπ v 2x− |
| =− |
| + 2kπ
|
| | 4 | | 6 | | 4 | | 6 | |
| | 5 | | π | |
2x= |
| π+2kπ v 2x= |
| +2kπ
|
| | 12 | | 12 | |
i teraz zapisuje się przedziały w jakich jest spełniona dana nierówność
2 gru 15:12
Godzio: 1)Przedstaw wielomian W(x) = x
4−2x
3−3x
2+4x−1 w postaci dwóch wielomianów stopnia drugiego o
współczynnikach całkowitych i takich że współczynniki przy drugich potęgach są równe
tu jest bardzo proste

1 krok zapisanie w postaci skróconego mnożenia
najpierw musimy do takiej postaci doprowadzić więc
x
4−2x
3+x
2 − 4x
2 + 4x −1
rozbiłem tu 3x
2 na x
2−4x
2 (tu trzeba było pokombinować, sam na to odrazu też nie wpadłem )
W(x)=(x
2−x)
2 − (2x−1)
2 mamy zapisać w postaci 2 iloczynów no to daje:
(x
2−x)
2 − (2x−1)
2 = (x
2−x−2x+1) * ( x
2−x+2x−1)=(x
2−3x+1)(x
2+x−1) i to właściwie koniec

użyłem na końcu a
2−b
2=(a−b)(a+b)
2 gru 15:23
leniwiec:
To ja dam coś takiego(nie jest to raczej na rozszerzone,ale zobaczyć można

)
| | l | |
Dany jest ułamek |
| ,gdzie: l,m należą do N.Która z liczb l czy m jest większa i ile razy? |
| | m | |
2 gru 16:49
Godzio:
1)
ml +l = ml+3m
l=3m
l jest wieksza 3 razy j
2)
lm +5l = ml +m
5l=m
m jest większa 5 razy
jak to o ro chodzi to wręcz banalne
2 gru 16:54