ułamki algebrainzne
Karmen:
Kochani, gdzie popełniłam błąd?
wykonaj działanie: x/(x+1)−3/(x2−x−2)+(x+2)/(2−x); wynik przedstaw w postaci nieskracalnego
ułamka algebraicznego.
x/(x+1)−3/(x2−x−2)−(x+2)/−(2−x)
=[x(x−2)−3−(x+2)(x+1)]/(x+1)(x−2)=[x²−2x−3−(x²+x+2x+2)]/(x+1)(x−2)=[x²−2x−3
−x²−x−2x−2)]/(x+1)(x−2)=−5x−5/(x+1)(x−2)=−5(x+1)/(x+1)(x−2)=−5/(x−2)
13 kwi 19:26
PW: Zapisy z "/" zamiast kreski ułamkowej są tragiczne − nijak tego nie idzie zrozumieć, wolałbym
od początku sam policzyć, a Tobie idzie o miejsce, gdzie popełniłaś błąd.
powstaje w wyniku napisania
U { a } { b }
bez spacji. Spróbuj tak zapisac swoje rachunki, wtedy może ktoś sprawdzi.
13 kwi 20:41