równania trygonometryczne
A: Bardzo proszę o rozpisanie tego przykładu, bo kompletnie nie mam pojęcia jak roziwązywać tego
typu, a chciałabym załapać sam schemat.
sin(2x+π4)=− √22
13 kwi 19:13
Eta:
| | π | | π | | π | | π | |
2x+ |
| = − |
| +2kπ lub 2x+ |
| = π= |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
x=......... lub x=...............
13 kwi 20:02
A: i wychodzi mi z tego
x=−π+kπ
x=π2+kπ
A poprawne odpowiedzi to x=− π2+kπ oraz x=−π4+kπ
13 kwi 20:08
A: i wychodzi mi z tego
x=−π+kπ
x=π2+kπ
A poprawne odpowiedzi to x=− π2+kπ oraz x=−π4+kπ
13 kwi 20:10
Eta:
Etam
| | π | | π | |
No to dokończmy: Poprawiam zapis .... lub 2x+ |
| =π + |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | |
| | π | |
2x= − |
| +2kπ lub 2x= π+2kπ |
| | 2 | |
| | π | | π | |
x= − |
| +kπ lub x= |
| +kπ |
| | 4 | | 2 | |
i ok
13 kwi 20:16