zadanko
izi : Oblicz prawdopodobieństwo, że w czterech rzutach symetryczną sześcienną kostką do gry suma
kwadratów liczb wyrzuconych oczek będzie podzielna przez 5.
|Ω| = 1296
próbuję coś działać,ale nie za bardzo mi wychodzi
dla oczek {1,2,3,4,5,6} to kwadraty {1,4,9,16,25,36}
np 1+4+16+4 = 25,36+4+9+1 = 50
ale nie wiem jak to obliczyć powiedzmy 'czysto matematycznie'
liczba podzielna będzie przez 5 jeśli kwadraty dzielą się przez 5 (25+25+25+25)?
13 kwi 19:05
izi : to dobry kierunek? :
reszta = 1 to {1,4,6}
reszta = 4 to {2,3}
reszta = 0 to {5}
i nie wiem co z tym dalej robić,34+24+1?(ale to coś za mało będzie − tak myślę)
13 kwi 20:40
izi : to dobry kierunek? :
reszta = 1 to {1,4,6}
reszta = 4 to {2,3}
reszta = 0 to {5}
i nie wiem co z tym dalej robić,34+24+1?(ale to coś za mało będzie − tak myślę)
13 kwi 20:40