Krótki obliczenie
Prezesik: Krótki obliczenie
przy zadniu gdzie trzeba udowodnic, że an = 3
2n+1 − 9
n−1 jest ciagiem geometrycznym,
przy dzieleniu an+1/an wychodzi mi cos takiego:
| 32n+3 − 9−n−1 | |
| |
| 32n+1 − 9n−1 | |
tylko nie wiem co z tym dalej zrobic, jest odejmowanie więc skrócić trudno : /
13 kwi 19:01
===:
a skąd wytrzasnąłeś to 9−n−1
13 kwi 19:09
===:
a skąd wytrzasnąłeś to 9−n−1
13 kwi 19:09
5-latek: Czesc

Widze ze tez kłopoty ze stronka dzisiaj masz
13 kwi 19:11
Prezesik: ojc zle mi sie przepisalo, bo musialem 2 razy to pisac przez to, ze za pierwszym razem mi nie
wyslalo
zamiast tego 9−n−1 będzie 9n
13 kwi 19:22
Tadeusz:
| 32n+3−32n | | 32n(33−1) | |
| = |
| = |
| 32n+1−32n−2 | | 32n(3−3−2) | |
13 kwi 19:27
Prezesik: | 27−1 | | 26 | | 26 | |
| = |
| = |
| = 9 |
| 3−1/9 | | 2 i 8/9 | | 26/9 | |
dzięki
13 kwi 19:50
Tadeusz:
łot i widzisz −
13 kwi 19:55
Tadeusz:
łot i widzisz −
13 kwi 19:55