wektory
stevcio: Znalezc rownanie plaszczyzny zawierajacej punkt (−3,1,−2) oraz os Oz
jakies podpowiedzi?
13 kwi 19:00
stevcio: halo
13 kwi 20:12
AS: Najprościej.
Obierz dwa różne punkty na osi Oz i napisz
równanie płaszczyzny przez trzy punkty.
13 kwi 20:14
stevcio: moga to byc pkt np. 4,4,0 oraz 2,2,0?
13 kwi 20:25
stevcio: ?
13 kwi 20:52
Mila:
(0,0,4)
(0,0,2)
14 kwi 00:18
pigor: ..., lub np. tak : szukam płaszczyzny w postaci :
π: Ax+By+0z+0=0 i (−3,1.−2)∊π ⇒
−3A+B=0 ⇒ B=3A , a wtedy
π: Ax+3Ay=0 ⇔ π:
x+3y=0 − szukane
równanie płaszczyzny, warto zauważyć,
jest to równanie krawędzi (prostej) przecięcia π z płaszczyzną xOy.
14 kwi 01:20