uzasadnij, że liczba jest podzielna przez 9
mixxie: Uzasadnij, że liczba 256 + 253 jest podzielna przez 9
Bardzo proszę pomóżcie i z góry dziękuję.
13 kwi 18:48
AS: Wyłącz 253 przed nawias i po sprawie.
13 kwi 18:50
marynarz10000: 256+253=253(1+23)=253 * (1+8)=253 * 9
Stąd wiadomo, że jest podzielna przez 9
13 kwi 18:53
marynarz10000: 256+253=253(1+23)=253 * (1+8)=253 * 9
Stąd wiadomo, że jest podzielna przez 9
13 kwi 18:53
mixxie: Dzięki, teraz aż mi głupio, że na to nie wpadłam...
13 kwi 18:55