wielomiany na czynniki
Magda: rozłóż wielomiany na czynniki:
a). w=x⋀5−4x⋀4−4x⋀3+16x⋀2
b). w=2x⋀3+10x⋀2−18x−90
13 kwi 18:45
5-latek: To jest zapis nieprawidłowy
jesteś uczennica liceum wiec powinnas wiedzieć ze ⋀ oznacza spójnik logiczny i
Masz tam Wpisz a otrzymasz
13 kwi 18:50
5-latek: a) zapis powinien wygladac tak
x5−4x4−4x3+16x2
x2(x3−4x2−4x+16) teraz zrob grupowanie w nawiasie
13 kwi 18:54
szare: w pierwszym przykładzie wyłącz x
2 przed nawias, a potem spróbuj skorzystać ze schematu Hornera
w drugim można przestawić wyrazy:
w=2x
3−18x +10x
2−90
i spróbuj wyłączyć jak najwięcej przed nawias
13 kwi 18:57
szare: tak, racja, w pierwszym przykładzie też łatwiej po prostu grupować, mój błąd
13 kwi 18:58
Magda: Dzięki za uwagę, mój błąd prawda... tak się składa że uczennicą liceum to byłam 10 lat temu

pomagam innej osobie i chodzi mi głównie o sprawdzenie, bo niestety już nie wszystko
pamiętam

dzięki za pomoc
13 kwi 19:11
Magda: Dzięki za uwagę, mój błąd prawda... tak się składa że uczennicą liceum to byłam 10 lat temu

pomagam innej osobie i chodzi mi głównie o sprawdzenie, bo niestety już nie wszystko
pamiętam

dzięki za pomoc
13 kwi 19:11
5-latek: W drugim natomiast tak jak kolega /kolezanka mowi
2x
3−18x+10x
2−90
2x
3+10x
2−18x−90
2x
2(x+5)−18(x+5)
(x+5)(2x
2−18 ) a 2x
2−18 sobie rozloz sama bo byłoby za dużo szczęścia na raz
13 kwi 19:22
Magda: oj prawda prawda, trzeba pokombinować tym bardziej że maturę z matmy pisałam gdzie jeszcze
wtedy nie była obowiązkowa

dzięki za pomoc
13 kwi 19:29