Kombinatoryka
5-latek: Zadanie :
ILe liczb większych od 4000 i zapisanych za pomocą roznych cyfr można utworzyć z cyfr 1, 2,
3,4 ?
Zaczalem to sobie wypisywać i wychodzi ze dużo więcej niż P4=4!
Bo wypisałem np. liczby 4111 4112 4113 , czy tylko bierzemy np.
41 i pomiędzy 4 i 1 wstawiamy 2 i 3 i dostaniemy 4213 i 4312
teraz 4 2 i wstawiamy i wstawiamy 1 i 3 4123 i 4321
tera bierzemy 4 3 i wstawamy 1 i 2 i dostaniemy 4132 4231
I to by był koniec czyli 6 takich liczb
13 kwi 18:30
Mila:
Późnym wieczorem, będę na forum, to będę wyjaśniać na chłopski rozum.
Teraz będę zajęta.
Pozdrawiam.
13 kwi 18:33
5-latek: Dobrze
Milu 
Poczekam
13 kwi 18:39
5-latek: Bo potem mam zadanie podobne tylko policzyć ile takich liczb będzie większych od 3000
13 kwi 21:27
Mila:
Z={1,2,3,4}
1)
Zauważ, że pierwszą cyfrą jest 4 i nie możesz jej więcej użyć .
4XXX na pozostałe miejsca wybierasz cyfry ze zbioru {1,2,3} i cyfry maja być różne, więc
wybierasz na 3*2*1 sposbów ( albo inaczej 3!)
1*3!=6 liczb
13 kwi 21:35
szare: to może ja spróbuję.
wydaje mi się, że skoro za pomocą różnych cyfr, to faktycznie każda musi być inna
na pierwszym miejscu faktycznie może być tylko czwórka
a na kolejnych trzech miejscach po jednej z trzech pozostałych cyfr
tak więc:
pierwsze miejsce − 4 − 1 możliwość
drugie miejsce − 3, 2, 1 − 3 możliwości
trzecie miejsce − 2 możliwości
czwarte miejsce − 1 możliwość.
1 * 3 * 2 * 1 = 6
czyli faktycznie jest 6 takich liczb.
W przypadku drugiego przykładu na pierwszym miejscu mogą być dwie cyfry

pierwsze miejsce − 3, 4 − 2 możliwości
drugie miejsce − 3 możliwości
trzecie miejsce − 2 możliwości
czwarte miejsce − 1 możliwość.
Spróbuj rozwiązać podobne zadanie dla cyfr 1, 2, 3, 4, 5, 6 i liczby czterocyfrowej większej od
4000.
13 kwi 21:38
5-latek: dziekuje CI bardzo za wytłumaczenie .

A teraz mamy te same cyfry i maja być >3000
to 3 XXX i ze zbioru {1,2 4 } wybieramy na pozostale wiec mamy 3*2*1 =3! czyli 6
liczb i z poprzedniego zadania mamy 6 liczb wiec tych liczb będzie 12 tak ?
I jeszcze takie pytanie .
Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale zamowilem ksuazke T Gerstenkorn i T Środka Kombinatoryka i
rachunek prawdopodobieństwa
13 kwi 21:49
Mila:
Nie znam, zbyt dużo ksążęk zrobi Ci chyba mętlik w głowie, każdy inaczej tłumaczy.
Ale skoro zamówiłeś, to klapa. Może przystępna w treści. To napisz .
13 kwi 21:52
5-latek: Przeprazam ale pisałem to do
Mili 
Twojego wpisu jeszcze nie było .
Ale tez dziekuje
13 kwi 21:53
5-latek: Milu możesz jeszcze napisac dla >3000 czy jest ich 12 ?
13 kwi 22:00
Mila:
Tak.
Zobacz moje zadanka dla Bennego.
14 kwi 00:00
Braun:
Nadal chcesz rozwiązanie do pierwszego zadania ?
14 kwi 00:16
5-latek: Sprawdzilem w odpowiedzi (jednak była i pisza ze jest ich 12 .
Braun 
rozumiem to dlaczego jest 6 liczb , ale możesz napisac swoje rozwiązanie będzie do porównania
dzięki
14 kwi 16:13