Oblicz pole trójkąta wyznaczonego przez punkty A,B,C.
Patrycja: Oblicz pole trójkąta wyznaczonego przez punkty A(1;−1); B(4;5); C(1;4).
Wiem, że zadanie już jest na forum, ale chodzi mi o inną metodę. nie mogę zrozumieć, dlaczego
nią nie wychodzi.
Obliczyłam wszystkie boki:
a= √10
b= 5
c= 3√5
teraz próbowałam użyc wzoru h=(ab)/c
ale wychodzi mi inna wysokość, niż powinna.
Czy toś może wie, czy to błąd w obliczenia, czy z jakiegoś powodu nie można użyć tego wzoru?
13 kwi 18:17
szare: a jest to trójkąt prostokątny? wydaje mi się, że tylko w prostokątnym ten wzór jest prawdziwy,
ale mogę się mylić
13 kwi 18:52
Patrycja: hm, no nie jest. ale w tablicach nie jest to trójkąt prostokątny...
kurde, męczy mnie to!
13 kwi 21:17
5-latek: Masz w tablicach maturalnych podany wzor na pole trojkata jeśli podane sz wspolrzedne
wierzcholkow . Zajrzyj tam
13 kwi 21:31
Patrycja: Racja. Skupiłam się tylko na wzorach podanych wyżej.
i Szare − prawda, musi być prostokątny.
Dziękuję : )
13 kwi 21:52