matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja liniowa
Olcik:
Wyznacz wzór funkcji liniowej f(1/3)=3 ; f(−2/3)=0
13 kwi 18:05
Mila:
y=ax+b
1
(1) 3=a*
+b
3
−2
0=a*
+b
3
=========== odejmuję stronami
1
2
3=a*(
+
)
3
3
a=3 podstawiam do (1)
1
3=3*
+b
3
b=2 y=3x+2
======
14 kwi 15:22