Wyznacz wartości parametru m
szare: Mam problem z warunkami w takim oto zadaniu:
Wyznacz wartości parametru m tak, aby równanie
(2m+2)x4 − (m+4)x2 +1 = 0
5
miało cztery pierwiastki, których suma kwadratów jest równa
.
2
m≠−1
Δ≥0
Chodzi mi głównie o te cztery pierwiastki i sumę kwadratów. Jak się za to zabrać?
13 kwi 17:53
szare: Aha, i podstawiłam już
x2 = t
(2m+2)t2 − (m+4)t +1 = 0
Δ≥0
t1 + t2 > 0
t1t2 > 0
Δ= m2+8
delta zawsze >0
m+4
>0
2m+2
1
>0
2m+2
Czy to jest dobrze? nie chcę liczyć, jeżeli mam wszystko źle
13 kwi 18:00
szare: Czy w takim razie:
x12 + x22 + x32 + x42 = 2t1 + 2t2 ?