wyznaczył przedziały monotoniczności
raksha : Witam mam za zadanie wyznaczyć przedziały monotoniczności funkcji f.
f(x) =x+ 4/x
No wiec dziedzina to będzie zbiór liczb rzeczywistych bez 0.
Tylko jak mam wyznaczyć pochodną tej funkcji to wychodzi mi 5. Nie mam przez to pojęcia co
zrobić dalej i czy to wgl powinno tak wyjść. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć ?

z góry dziękuję
pigor: ..., a bez pochodnej możesz pobawię się np. tak :
f dana wzorem f(z)=x+
4x jest nieparzysta (sprawdź sobie)
i x+
4x ≥ 2
√x * 4x = 4 , więc
f(−2)= −4 minimum , a f(2)=4 maksimum lokalne, a
ponieważ x=0 asymptota pionowa , więc
na przedziałach
(−∞;−2> , oraz
(<2;+∞) f jest
rosnąca, zaś
na przedziałach
<−2 ;0) , oraz
(0 ;2> f jest
malejąca . ...