Geometria przestrzenna
Waskiq: Ściana boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest nachylona do podstawy pod kątem α. Pole
ściany bocznej jest równe P. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego ostrosłupa.
13 kwi 17:32
Waskiq: Obliczyłem pole całkowite mam problem z objętością.
a−krawędź podstawy
h−wysokość ściany bocznej
Pc−pole całkowite
Pp−pole podstawy
| | a√3 | | a2√3 | |
cosα= |
| podstawiam h −−−> cosα= |
| |
| | 6h | | 12P | |
i z tego a
2=4
√3Pcosα
Pc=Pp+3*P
| | a2√3 | |
Pc= |
| +3P podstawiamy a2 i wychodzi Pc=3P(cosα+1) |
| | 4 | |
Mam teraz problem jak wyznaczyć wysokość ostrosłupa, aby policzyć objętość. Jakieś wskazówki?
13 kwi 18:14
Waskiq: Podbijam
13 kwi 18:55
5-latek: Ostroslup ten co ma w podstawie?
Wiec wiadomo Ci ze srodek okręgu opisanego na tym trojkacie jest spodkiem wysokości
13 kwi 19:09
Waskiq: Przespałem się z tym zadaniem

No i policzyłem tą wysokość z pitagorasa, tylko wynik wyszedł paskudny

H−wysokość ostrosłupa
podstawiam wcześniej wyznaczone h i a
2
| | P | | √3P(cosα)2 | | P√3(sinα)2 | |
H2= |
| − |
| = |
| |
| | √3cosα | | 3cosα | | 3cosα | |
14 kwi 10:55
dero2005:
a = 4
√3*Pcosα
| | 4√3*Pcosα*√3 | | sinα | |
H= |
| * |
| = 2Psinα |
| | 6 | | cosα | |
14 kwi 11:43
dero2005:
No tak, nie zauważyłem, że a
2 = 4
√3Pcosα i obliczenia troszeczkę się skomlikują
14 kwi 13:48