kombinatoryka
5-latek: Zadanie ;
Na ile sposobow można posadzic siedem osob na siedmiu numerowanych miejscach
czy to będzie 7*7 czy 7! i dlaczego
13 kwi 17:28
Kacper:
Pierwsza osoba przychodzi i ma do wyboru 7 miejsc
Druga .... 6 miejsc
Trzecia ... 5 miejsc
Czwarta ... 4 miejsca
.
.
Siódma ... 1 miejsce
Zasada mnożenia daje wynik 1*2*3*4*5*6*7=7!
13 kwi 17:30
Kejt:
pierwszą osobę posadzisz na 7 sposobów, bo tyle jest miejsc
drugą na 6, bo tyle zostało miejsc
trzecią na 5
czwartą na 4.. itd.
7*6*5*4*3*2*1 = 7!
wg mnie
13 kwi 17:30
5-latek: dziekuje za odpowiedz
Mam te zadania w permutacjach
13 kwi 17:34
Mila:
7! na tyle sposobów możesz ustawić 7 różnych elementów na 7 numerowanych miejscach.
(permutacje)
K1,K2,K3
(1,2,3) ustawisz na 3! =6 sposobów
(1,3,2)
(2,1,3)
(2,3,1)
(3,1,2)
(3,2,1)
13 kwi 17:34
5-latek: Dzień dobry
Milu 
Pozdrawiam
Ciezki ten dzial jest dla mnie
13 kwi 17:41
5-latek: Milu
na razie robie zadanka z algebry do 2 klasy liceum (Aniela Ehrenfeucht i Olga Stande
13 kwi 17:45
Mila:
Rachunek prawdopodobieństwa jest trudny.
Można coś przeoczyć i zadanie źle rozwiązane.
Dużo zadań rozwiązałam i zdarza się, że nie do końca rozważę wszystkie zawiłości.
Mam wrażenie, że autorzy podręczników, zbiorów , na wyścigi wymyślają jakieś koszmarne zadanka
dla maturzystów.
Na szczęście na maturach są zadania niezbyt trudne.
Biedni uczniowie, jeśli wśród nauczycieli też jest taka rywalizacja.
13 kwi 18:31