cg arytmetyczny
faraon Tutenchamon: sprawdzcie czy dobrze plisss

cg arytmetyczny jak cos . a4=−5 a7=−4
a7=a4+3r
−4=−5 +3r
−4−5=3r
−9=3r
3r=−9 /:3
r= −3
teraz a1 ;
a4=a1+(n−1) razy r
−5=a1+3 razy (−3)
−5=a1 + (−9)
−5−(−9)=a1
a1=4
i teraz an
an=a1 +(n−1) razy r
an=4+(n−1) razy (−3)
an=4−3n +3
an=7−3n
czy to dobrze
13 kwi 17:20
faraon Tutenchamon: prosze sprawdzcie mi to wazne plisssssss
13 kwi 17:24
faraon Tutenchamon: proszę sprawdzicie
13 kwi 17:27
J:
trzecia linijka ... − 4 + 5 = 3r
13 kwi 17:27
faraon Tutenchamon: czemu −4 +5 ?
13 kwi 17:30
faraon Tutenchamon: to napisze od poczatku
a7=a4+3r
−4=−5+3r
−4+5=3r
1=3r
3r=1/:3
r=1/3
tak ?
13 kwi 17:32
13 kwi 17:33
faraon Tutenchamon: okej
a4=a1 +(n−1) razy r
−5=a1 +3 razy 1/3
a1=5−3 razy 1/3 =−6 bo sie skrocą trójki
tak ?
13 kwi 17:34
J:
tak, a1 = − 6
13 kwi 17:36
faraon Tutenchamon: i jeszcze an policze
13 kwi 17:37
faraon Tutenchamon: an=a1+(n−1) razy r
an=−6+(n−1) razy 1/3
an=−6+1/3n −1/3
an=−18/3 +1/3n−1/3
an=−19/3 +1/3n
tak?
13 kwi 17:39
J:
| | n − 19 | |
tak ... zapisz tak: an = |
| |
| | 3 | |
13 kwi 17:40
faraon Tutenchamon: okej

dzieki za pomoc J :
13 kwi 17:41