wielomiany pomocy
barbarita: mając dane wielomiany W i G wyznacz wielomiany :
a) H(x)=W(x) G(x) ,
b) P(x) = W(x) −2G(x),
c) F(x) = G(x) + 3W(x),
d) Z(x) =[G(x)]2 + W(x)
gdy W(x) = X5 + 2x3 + 4x2, G(X} = x3 − 2x2
Wyniki uporządkuj w sposób rosnący i określ stopień wielomianów H(x) , P(x), F(x), Z(x).
1 gru 19:33
barbarita: pomocy nawet nie wiem od czego zacząć − a dzieci sa za małe żeby mi pomóc

1 gru 20:04
ds: tu nie ma dzieci i ma kto pomóc

no więc jeśli nie wiesz jak zacząć to wskazówki i przykłady znajdziesz tu:
1434. Spróbuj
sama i wyślij Twoje rozw, jeśli Ci zależy. Sprawdzę
1 gru 20:12
barbarita: ok
1 gru 20:16
barbarita: ds. mógłbyś sprawdzić czy dobrze to rozwiązuje wazie to gdzie robię błąd :
H(x)=W(x) G(x) , gdy W(x) = X5 + 2x3 + 4x2, G(X} = x3 − 2x2
H(x) = (X5 + 2x3 + 4x2)(x3 − 2x2 )=x8 +2x6 + 4x5 −2x7 −4x5 −8x4 =x8 +2x6 −2x7−8x4
1 gru 20:33
1 gru 20:51
barbarita: proszę proszę bo nie wiem czy mam resztę też tak liczyć
1 gru 21:13