matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
?
mąka :
sprawdzenie zadanka Rozwiąż równanie 2sinx + tgx = 0 .
sinx
2sinx +
= 0
cosx
2sinxcosx + sinx = 0 sinx(2cosx + 1) = 0
1
sinx = 0 v cosx = −
2
sinx = 0 , x = kπ
1
2
2
cosx = −
, x = −
π + 2kπ lub x =
π + 2kπ
2
3
3
tak to ma wyglądać?
13 kwi 17:05
mąka:
?
13 kwi 17:33
pigor:
..., może być, ale nie wiem co to jest k
no i warto zrobić założenie (dziedzinę równania) − tu warunek istnienia funkcji y=tgx, cosx≠0 ⇔ x≠±
1
2
π+2kπ , k∊C, bo nie wiadomo, co ...
wyjdzie ...
13 kwi 17:49
mąka:
okej,czyli dziedziny brakuje,dzięki
13 kwi 17:55