Wielomian
Waskiq: Wyznacz całkowite wartości parametru p, dla których wielomian w(x)=x3+(p2+6p)x2−9x−3 ma
pierwiastek wymierny.
13 kwi 16:51
pigor: ..., np. tak : interesują mnie wartości
?=p∊C takie, że
w(−1)=0 v w(1)=0 v w(−3)=0 v w(3)=0 ⇔ −1+p
2+6p+9−3=0 v
v 1+p
2+6p−9−3=0 v −27+9p
2+54p+27−3=0 v 27+9p
2+54p−27−3=0 ⇔
⇔ p
2+6p+5=0 v p
2+6p−11=0 v 9p
2+54p−3=0 v 9p
2+54p−3=0 , a stąd
i p∊C tylko pierwsze równanie dla
p∊{−1,−5} spełnia warunki zadania. ...
13 kwi 17:26
Waskiq: Dzięki
13 kwi 17:29
Bartimaeus: Ktoś mi powie skąd to w(−1)=0, w(1)=0, w(3)=0, w(−3)=0 ? Skąd te argumenty ?
30 kwi 21:09
eldo: twierdzenie o wymiernych pierwiastkach wielomianu
30 kwi 21:10