Dla jakiej wartości parametru m, proste l: (-2 + m)x + 12y – 12 = 0 oraz k: 6x +
Truskawka: Dla jakiej wartości parametru m, proste l: (−2 + m)x + 12y – 12 = 0 oraz k: 6x +5y −5 = 0, są
prostopadłe?
Wytłumaczycie mi kiedy mogę tego typu zadanie zrobic tak: −2+m=−16 , a kiedy według wzoru
A1A2=−B1B2
Bo wyniki wychodzą różne w zależności od metody.
13 kwi 16:49
daras: to jest to samo tylko trzeba sie orientować w jakiej postaci masz r−nia prostych
po ile są truskawki
13 kwi 16:52
5-latek: czesc
daras
Chciales sobie więcej truskawek dolozyc do jogurtu
13 kwi 16:55
daras: nie jadam jogurtów ze sklepu
13 kwi 16:56
daras: | | 2−m | | 6 | |
y1 = |
| x + 1 y2 = − |
| x +1 |
| | 12 | | 5 | |
| | 2−m | | 5 | |
teraz |
| = |
| to samo co 6(m−2)+60 = 0  |
| | 12 | | 6 | |
13 kwi 16:59