Wielomiany
Matt: 1. Dla jakich wartości parametru m równanie (x+2)[(m+1)x
2−4mx+m+1=0 ma trzy różne pierwiastki
ujemne.
Zadanie wydaje się proste, ale wychodzi mi zły wynik.
Założenia:
Δ>0 => m∊(−
∞,−
13)∪(1,+
∞)
x
1x
2<0 => m∊R
x
1+x
2<0 =>m∊(−1,0)
f(−2)≠0 =>m≠−
513
Biorąc część wspólną: m∊(−1,−
513)∪(−
513,−
13)
2. Określ liczbę różnych pierwiastków wielomianu W(x)=ax
3+x
2+x w zależności od a.
Założenia na 3 pierwiastki:
Δ>0
x
1, x
2≠0
Tu mi się wynik zgadza a<
14
Założenia na 2 pierwiastki:
Δ=0 x
0≠0 LUB Δ>0 x
1=0 x
2≠0
Założenia na 1 pierwiastek:
Δ=0
x≠0
Tu mi już fajerwerki wychodzą
13 kwi 16:24
Kacper: W drugim, gdzie założenie o tym, że a≠0?
Co do pierwszego to x1x2>0
13 kwi 16:27
Matt: W pierwszym błąd w przepisaniu. W drugi9m masz rację, spróbuje jeszcze raz rozwiązać
13 kwi 16:30
Matt: Jak właściwie zapisać warunek x1=0 x2≠0
13 kwi 16:37
Matt: Już wiem, z Viete'a x1x2=0
13 kwi 16:42
Matt: Na 1 pierwiastek jeszcze Δ<0
13 kwi 16:43
Matt: Czyli założenia na 1 pierwiastek
Δ<0 => a>1/4 Taka jest właśnie odpowiedź, ale czemu nie bierzemy warunku Δ=0 i nie domykamy
tego przedziału?
13 kwi 16:46