Dla jakich wartosci parametr a funkcji f(x)=x^2+2ax+1 posiada dwa miejsca zerowe
kosa122ac2: Siemanko mam takie zadanko ale kompletnie nie wiem jak je zaczac mialem je na kartkowce i sobie
nie poradzilem. Policzylem tylko delte i sie zatrzymalem. Prosze o pomoc

Dla jakich wartosci parametr a funkcji f(x)=x
2+2ax+1 posiada dwa miejsca zerowe.
13 kwi 16:21
J:
jedyny warunek: Δ > 0
13 kwi 16:23
kosa122ac2: wiem ze Δ>0 i ta delta wyliczyla mi sie tak ze Δ=4a2−4 i nawet nwm czy dobrze co dalej z tym ?
13 kwi 16:26
J:
Δ = 4(a+1)(a−1) ....... Δ > 0 ⇔ a ∊ (−∞,1) U (1,+∞)
13 kwi 16:28