tryginometria analityczna i planimatria
lukyluky: Dany jest okrąg o środku S=(2,1) i promieniu r= √17. Punkty A i B przecinają ten okrąg
z osią ox. Punkt C leży na prostej 3x−y+3=0 a pole trójkąta ABC ma 24.
Oblicz współrzędne punktu C.
13 kwi 16:16
J:
wyznacz współrzędne punktów A i B: A(−2,0) B(6,0)
| | 1 | |
teraz P = |
| *8*H . ... H = rzędna pumktu C , ze wzoru na prostą wyliczysz jego odciętą |
| | 2 | |
13 kwi 16:22
lukyluky: dziękuję, tylko jak wyznaczyć te współrzędne A i B?
13 kwi 16:24
J:
z równania okręgu: (x−2)2 + (y−1)2 = (√17)2 ... i podstaw: y = 0
13 kwi 16:26