Uzasadnij, że ..
kate: Uzasadnij, że dla dowolnej liczby całkowitej m liczba x= m4 − 2m3 − m2 +2m jest podzielna
przez 4
13 kwi 15:44
Ajtek:
x=m3(m−2)−m(m−2)=m(m−2)(m2−1)=(m−2)(m−1)m(m+1)
Liczba x jest iloczynem 4 kolejnych liczb całkowitych, z których jedna jest podzielna przez 4,
c.k.d.
13 kwi 15:48
Kejt:
m4 − 2m3 − m2 + 2m = m3(m−2) − m(m−2) = (m3−m)(m−2) = m(m2−1)(m−2) =
m(m−1)(m+1)(m−2) = (m−2) (m−1) m (m+1)
iloczyn kolejnych czterech liczb całkowitych − liczba podzielna przez 4
c.n.u.
13 kwi 15:50
kate: dzięki
13 kwi 15:52
Ajtek:
Nie ma sprawy.
Witaj
Kejt 
.
13 kwi 15:54