pomocy wielomiany
barbarita: dany jest wielomian W(x). Oblicz wartość wielomianu dla danych argumentów:
W(−2), W(0), W(1), W(0,5) , gdy W(x)=8x4 −2x3 +6x2 + x−1
1 gru 19:19
joco:
I co w tym trudnego?
podstaw za x = −2
i podaj W(−2)=.......
dalej tak samo .......
1 gru 19:23
barbarita: ok. dzięki porostu opuściłam zajęcia z wielomianów i nie mam pojęcia jak je obliczać
1 gru 19:35
barbarita: czy mógłby to ktoś sprawdzić czy o to chodzi :
W(−2)
W(−2) = 8 *9)4 − 2(−2)3 + 6 *(−2)2 − 2 − 1
W(−2) = 8 * 16 − 2 *(−8) + 6 * 4 − 2 − 1
W(−2) = 128 + 16 + 24 − 1
W(−2) = 167
1 gru 20:49
joco:
Tak , jest Ok.
W(−2) =8*(−2)
4 −2*(−2)
3 +6*(−2)
2 +(−2) +1= 8*16 −2*(−8) +6*4 −2 +1=128 +16 +24 −1=167
licz następne
1 gru 21:04
barbarita: ok dzięki bardzo
1 gru 21:10