analityczna
dipsi: Prosta l jest styczna do okręgu o równaniu x2+y2=169 w punkcie (12;5). W jakim punkcie prosta
l przecina oś OY?
Wiemy że (o,y)
13 kwi 15:31
J:
znajdź równanie stycznej , a potem policz f(0)
13 kwi 15:36
Janek191:

Prosta OP
Prosta prostopadła do pr OP przechodząca przez P
Wyliczyć y dla x = 0
13 kwi 15:41
dipsi: x2+y2=169
x+y=13
y=−x+13
styczna
y=x+b
5=12+b
b=−7
y=x−7?
nie wiem
13 kwi 15:42
J:
| | 12 | |
styczna : y = − |
| x + k ... |
| | 5 | |
teraz wylicz k korzystająć z tego ,że przechodzi przez punkt P
13 kwi 15:44
dipsi: oki juz mam
dzięki wielkie
13 kwi 15:45
J:
i teraz widzę jaką bzdure napisałeś/aś x2 + y2 ≠ x + y
13 kwi 15:45