...
pytanie: czy sin α = tgα/ ctgα
13 kwi 14:34
J:
nie = tg2α
13 kwi 14:36
pytanie: sin α = tg
2α
13 kwi 14:36
Ja: | | cosα | |
sinα* |
| =tgα ⇒cosα=tgα sprzeczne |
| | sinα | |
13 kwi 14:38
J: nie
13 kwi 14:38
pytanie: to jak mam podany tg α to jak obliczyć sinα * cosα ?
13 kwi 14:39
13 kwi 14:41
Ja: wyliczas sinx nastepnie cosx i podstawiasz
13 kwi 14:41
pytanie: tak tylko wychodzi mi wynik dodatni a odp sa ujemne
13 kwi 14:47
J:
bo to zależy w której ćwiartce leży podany tangens
13 kwi 14:49
Ja: zapisz wyliczenia , poprawimy
13 kwi 14:50
pytanie:
cosα mi wyszedł 3/5
sinα= 4/5
13 kwi 14:53
J:
zatem to kąt z drugiej ćwiartki, a tam sinus jest dodatni , ale cosinus ujemny
13 kwi 14:55
J:
lub z IV − tej , tam tg jest też ujemny , ale sin i cos mają przeciwne znaki
13 kwi 14:57
pytanie: | | | |
dzięki mam jeszcze jedno do zbioru wartości funkcji y = |
| |
| | 4x+8 | |
13 kwi 15:00
pytanie: jaka liczba nie należy a i jeszcze przy 2/3 w liczniku jest x czyli 4−2/3 x
13 kwi 15:01
J:
było już na forum ... poszukaj
13 kwi 15:02
pytanie: z pochodna wlasnie i nie rozumiem tego
13 kwi 15:05
J:
to spróbuj inaczej ... policz granicę x → ∞
13 kwi 15:06
13 kwi 15:09
pytanie: i jak policze granice to co wtedy ?
13 kwi 15:12
J:
| | 1 | |
to znaczy,że funkcja nigdy nie osiągnie wartośći: − |
| , bo to asymptota pozioma |
| | 6 | |
13 kwi 15:13