proszę o pomoc
gosc: Co dalej zrobić z tym wyrażeniem wymiernym? Ma wyjść −6 lub 1.
13 kwi 14:17
J:
założenie: x ≠ − 2 ... potem: −x2 −5x + 6 = 0
13 kwi 14:18
gosc: −6 i 1 wyjdzie, gdy policzę to z delty, ale mianownik wtedy zostawić w spokoju?
13 kwi 14:18
J:
i rozkład na czynniki ⇔ x2 + 6x − x +6 = 0 ⇔ x(x+6) −(x+6) = 0 ⇔ (x−1)(x+6) = 0
13 kwi 14:19
gosc: Czyli mianownik jest tylko do wyznaczania dziedziny? A wszystko liczę z licznika?
13 kwi 14:20
J:
tak ... gdyby licznik się zerował dla x = − 2 , to odrzucamy to rozwiązanie
13 kwi 14:22
gosc: Dzięki
13 kwi 14:24