Ciąg określony wzorem równy 0
Karolina: Uzasadnij, że tylko jeden wyraz ciągu (an) określonego wzorem an=n2−(4+√2 )n+4√2 jest
równy zero.
13 kwi 12:28
Kejt:
n2−(4+√2 )n+4√2 = 0
Δ = ...
powinna delta wyjść == 0
13 kwi 13:01
Karolina: Mi wychodzi ciągle 14−16√2
13 kwi 13:08
Kejt:
ok, drobna poprawka:
(4 + √2)2 − 4 * 4√2 = 16 + 8√2 + 2 − 16√2 = 18 − 8√2
i teraz jak wyliczysz n1 i n2 to jedno wyjdzie Ci ∊ N a drugie nie. to wystarczy.
13 kwi 13:13
pigor: ..., lub np. tak :
an=0 ⇔ n
2−(4+
√2)n+4
√2=0 i
n∊N+ ⇒
⇒ n
2−4n−n
√2+4
√2=0 ⇔ n(n−4)−−
√2(n−4)=0 ⇔ (n−4)(n−
√2)=0 i n∊N
+ ⇔
⇔ n−4=0 i n∊N
+ ⇔
n=4 , czyli
a4=0 − jedyny wyraz tego ciągu c.n.uz..
13 kwi 13:16
===:

wcale delta nie musi być równa 0

Po prostu jeden z pierwiastków nie jest liczbą całkowitą
13 kwi 13:20
Kejt: === przecież już się poprawiłam..?
13 kwi 13:28
Kejt: I akurat w tym przypadku nie będzie liczbą naturalną.
bo nie może być wyraz numer −1..
13 kwi 13:29
Karolina: Dziękuję! Ostatecznie n wyszło mi n1=4 i n2=√2
13 kwi 13:33
pigor: ..., jak zwykle nie ...

spadam, szkoda czasu
13 kwi 13:50