Wzór rekurencyjny ciągu
Portos: | | 1 | |
Ciag an jest dany wzorem rekurencyjnym a1=−1, an+1=an+ |
| dla n≥1. Dziewiąty i |
| | 4 | |
dwudziesty piąty wyraz tego ciągu są pierwiastkami wielomianu w(x)=x
3+ax
2+bx+5. Wyznacz
argumenty dla których wielomian w przyjmuje wartości ujemne.
13 kwi 12:26
J:
a9 = 1 , a25 = 3
W(1) = 0
W(3) = 0 i z układu równań oblicz: a i b
13 kwi 12:45
Bogdan:
| | 1 | |
I warto zauważyć, że an+1 − an = |
| , a więc ciąg (an) jest arytmetyczny |
| | 4 | |
| | 1 | |
x1 = a9 = a1 + |
| *8 = −1 + 2 = 1 |
| | 4 | |
| | 1 | |
x2 = a25 = a1 + |
| *24 = −1 + 6 = 5 |
| | 4 | |
oznaczam x
3 = c
W(x) = (x − 1)(x − 5)(x − c), wyraz wolny 5 = (−1)*(−5)*(−c) ⇒ c = −1
W(x) < 0 ⇒ (x − 1)(x − 5)(x + 1) < 0 ⇒ x∊...
13 kwi 13:42