równanie
brus_liść: Jak się pozbyć x
2 z mianownika?
Czy liczby −1 i 2 są pierwiastkami tego równania?
13 kwi 11:31
J:
założenie: x ≠ 0 ... pierwiastki: x = 1 lub x = − 2
13 kwi 11:34
brus_liść: Czyli można pomnożyć obie strony przez x2 i będziemy mieli (x−1)(x+2)=0?
13 kwi 11:36
J:
przy tym założeniu: x ≠ 0 ... można , ale korzystamy z faktu,że ułamek ma wartość 0 ,
gdy licznik jest zerem
13 kwi 11:38
brus_liść: A jak rozwiązać to równanie?
13 kwi 11:39
J:
założenie: x ≠ 0 ... i mnożymy obustronnie przez x
13 kwi 11:40
brus_liść: Dzięki
13 kwi 11:43
brus_liść: A po wymnożeniu, jak przenosimy x na drugą stronę, to będzie mnożenie czy odejmowanie?
13 kwi 11:44
J:
⇔ (x+1)(x−2) = x*1
13 kwi 11:45
J:
... teraz widzę, o co pyasz ... ⇔ (x+1)(x−2) − x = 0
13 kwi 11:46
brus_liść: Dzięki wielkie
13 kwi 11:47