Wielomiany
Polityk: Dane jest równanie (x−2)(x2−x)=(x−2)m. Wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru m, dla
których równanie ma trzy różne pierwiastki
13 kwi 11:14
J:
⇔ (x−2)[(x2 − x − m)] = 0 .... zatem nawias musi mieć dwa pierwiastki różne od 2
13 kwi 11:16
Polityk: Dzięki, wyszło mi ale mam pytanie. Sam to robiłem w taki sposób że przeniosłem wszystko na
jedną stronę i miałem
(x−2)(1−m)x(x−1)=0 i moje rozumowanie było takie że mam już trzy pierwiastki więc wystarczy aby
m≠1
I tu moje pytanie co w tym jest źle?
13 kwi 11:29
J:
a skąd masz takie równanie ?
13 kwi 11:33
Polityk: Aaa dobra widzębo nie dałem do nawiasu x(x−1) i to równanie jest kompletnie błędne
13 kwi 11:49