Całki
Marcin: 1. Rozwiąż całkę przez przekształcenie wzoru:
[3−4√x2x+31+x2]dx
2. Rozwiąż całkę metodą podstawienia:
ctgdx
3. Rozwiąż całkę przez części:
xsinxdx
4. Rozwiąż całkę oznaczoną metodą podstawienia
(nie wiem jak to zapisać, górna granica 1 dolna 0)√3−2xdx
13 kwi 07:49
J:
| | cosx | |
2) ... = ∫ |
| dx ... podstawienie: t = cosx ... |
| | sinx | |
| | 1 | |
= ∫ |
| dt = lnItI + C = lnIctgxI + C |
| | t | |
13 kwi 07:53
J:
3) v' = sinx v = −cosx
u = x u' = 1
... = −cosx*x + ∫cosx = −xcosx + sinx + C
13 kwi 07:56
J:
| | 1 | | 1 | |
1) .... = 3∫ |
| − 4∫dx + 3∫ |
| dx |
| | x | | 1+x2 | |
13 kwi 09:26
J:
| | 1 | |
4) podstawienie: t = 3 − 2x , dt = −2dx ... = − |
| ∫√tdt |
| | 2 | |
13 kwi 09:28
J:
| | 1 | |
poprawa 2) podstawienie: t = sinx , dt = cosxdx .... = ∫ |
| dt ... |
| | t | |
13 kwi 09:30
Marcin: J: Bardzo dziękuję
13 kwi 11:08
J:
oczywiście w 2) = lnIsinxI + C
13 kwi 11:13