Geometria
Krzychu: Witam .
W trójkącie o bokach długości 13,14 i 15 oblicz kwadrat długości środkowej poprowadzonej do
boku o długości 14 . Zakoduj cyfry setek dziesiątek i jedności otrzymanego wyniku
13 kwi 07:30
Krzychu: Plis potrzebuje do zaliczenia
13 kwi 08:08
Janek191:

h
2 =13
2 −(7 − x) oraz h
2 = 15
2 − ( 7 +x)
2
h
2 = 169 − 49 + 14 x − x
2 h
2 = 225 − 49 − 14 x − x
2
Odejmujemy stronami:
0 = 56 −28 x
x = 2
===
h
2 = 13
2 − 5
2 = 169 − 25 = 144
h = 12
d
2 = h
2 + x
2 = 144 + 4 = 148
=======================
13 kwi 11:07
daras: za późno juz po zaliczeniu
13 kwi 11:50
daras: a poza tym nie zakodowałeś
Janku
13 kwi 11:51
Janek191:
Dlatego już nie kodowałem
13 kwi 15:50
Krzychu: Dzieki 😊
13 kwi 17:20
Krzychu: Przyszło w ostatniej chwili
13 kwi 17:22