ciągi liczbowe
justyś: Balon wzniósł się w pierwszej minucie na wysokość 8 m, a w każdej następnej minucie wznosił się
2 razy wolniej niż w poprzedniej. Po jakim czasie balon osiągnie wysokość 5 m?
Przy liczeniu "na piechotę" wychodzi mi 4.
Jak to policzyć ze wzoru?
Proszę o pomoc.
1 gru 18:57
justyś: błąd − nie 5 m tylko 15 m.
Przepraszam
1 gru 19:02
kaz: wzór jest taki
| | 1−qn | | 1−(12)n | |
Sn=15=a1 |
| =8 |
| ⇒n=4 |
| | 1−q | | 1−q | |
1 gru 19:16
joco:
ciąg geometryczny malejący: a
1=8 q=
12
S
n = 15
wystarczy?
1 gru 19:20
BiebrzaFun : | | 1 | |
wykorzystaj wzór na sumę n poczatkowych wyrazów ciągu geometrycznego w którym q= |
| |
| | 2 | |
n −ilość minut
a
1=8
S
n=15
1 gru 19:20