Okrąg
Ania: w przesunięciu równoległym dowolnego punktu A= (z,y) płaszczyzny jest punkt A'= (x',y') , taki,
że
x'= x + 1 i y' = y −3 . W tym przesunięciu obrazem okręgu o równaniu (x −5)2 +(y +6)2 jest
okrąg o równaniu
a. (X−6)2 +(y+9)2 =1
B. (X−4)2 +(y+3)2 =1
C. (X+6)2 +(y−9)2=1
D. ( x+4)2 +(y−3)2 =1
Ps wącham sie miedzy a.i B.
13 kwi 07:09
J:
B)
13 kwi 07:13
Mila:
I co czujesz ? Chanel No 5?
x'= x + 1 i y' = y −3 ⇔
x=x'−1
y=y'+3
Podstawiamy do równania danego okręgu.
(x −5)2 +(y +6)2=1 ?
(x'−1−5)2+(y'+3+6)2=1
(x'−6)2+(y'+9)2=1
A)
13 kwi 16:48
J:
za wcześnie zacząłem

przesuwamy środek S(5,−6) o wektor v = [1,−3] i mamy S'(6,−9)
13 kwi 16:54