matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prawdopodobieństwo
mateo:
Niech A ∪ B ∪ C = Ω, P(B) = 2P(A), P(C) = 3P(A). Ponadto, niech P(A ∩ B) = P(A ∩ C) = P(B ∩ C). Pokazać, że 1/6≤ P(A) ≤1/4, przy czym oba ograniczenia są osiągane.
13 kwi 00:48