plis
cmksd: rozwiąż
a) (1−2x)2=2x−x2+1
b) 3x2−x−2>0
c) 4x2<1
13 kwi 00:05
Janek191:
a) ( 1 − 2x)
2 = 2 x − x
2 + 1
1 − 4 x + 4 x
2 − 2 x + x
2 − 1 = 0
5 x
2 − 6 x = 0
x*( 5 x − 6) = 0
x = 0 lub 5 x − 6 = 0
=============
13 kwi 06:14
Janek191:

b) 3 x
2 − x − 2 > 0
Δ = 1 − 4*3*(−2) = 1 + 24 = 25
√Δ = 5
| 1 − 5 | | 2 | | 1 + 5 | |
x = |
| = − |
| lub x = |
| = 1 |
| 6 | | 3 | | 6 | |
a = 3 > 0
| 2 | |
więc x ∊ ( −∞, − |
| ) ∪ (1, +∞ ) |
| 3 | |
=========================
Patrz też na wykres.
13 kwi 06:20
Janek191:

c) 4 x
2 < 1
4 x
2 − 1 < 0
(2 x − 1)*( 2 x + 1) < 0
2*(x − 0,5)*2*(x + 0,5) < 0 / : 4
( x − 0,5)*(x + 0,5) < 0
x ∊ ( −0,5 ; 0,5)
===========
Patrz też na wykres.
l
13 kwi 06:27