wykres
Bunia: Jak mam cos takiego naryować?
y=√x+3√x−1 + √x−3√x−1
12 kwi 22:47
Bunia: 
?
12 kwi 22:56
Gustlik:

Dość trudna do narysowania funkcja, tak to będzie wyglądać:
12 kwi 23:02
Bunia: ale jak się za to zabrać?
12 kwi 23:03
Gustlik: Moim zdaniem na piechotę − wyznacz dziedzinę, a potem podstawiaj punkty o całkowitych
współrzędnych należące do dziedziny, kalkulatorem obliczaj przybliżone wartości, wstawiaj do
tabelki i rysuj.
Możesz się jeszcze pokusić o badanie przebiegu funkcji za pomocą granic i pochodnych, jeżeli
miałaś tę metodę.
12 kwi 23:09
Lukas:
Witaj Gustlik. Miałem Ci podać emial więc go podaje
acsp1994@wp.pl
12 kwi 23:15
ICSP: a może pod pierwiastkiem zamiast 3 powinny być 2 ?
13 kwi 00:04
Bunia: a co wtedy?
13 kwi 00:04
ICSP: a wtedy wszystko by się ładnie zwijało.
13 kwi 00:09
Bunia: chyba tego nie widze, mozesz pomoc?
13 kwi 00:10
ICSP: dla x ≥ 1 mamy :
x + 2√x − 1 = x − 1 + 2√x − 1 + 1 = (√x − 1)2 + 2 * √x − 1 * 1 + 12 =
(√x − 1 + 1)2
identycznie można zwinąć drugie, kasuja nam się duże pierwiastki i dostajemy funkcje :
f(x) = √x − 1 + 1 + |√x − 1 − 1| określoną dla x ≥ 1
13 kwi 00:13