Błagam, pomóżcie
Ania: 
Bardzo proszę o pomoc. Trzy liczby, których suma jest równa 13 tworzą malejący ciąg
geometryczny, jeśli od ostatniej liczby odejmiemy 4 to otrzymamy ciąg arytmetyczny, wyznacz te
liczby.
1 gru 18:40
Nikka: a, b, c − ciąg arytmetyczny
a, b, c−4 − ciąg geometryczny
a+b+c = 13
| | a+c | |
Z własności ciągu arytmetycznego b = |
| . |
| | 2 | |
Z własności ciągu geometrycznego b
2=a*(c−4).
Rozwiązujemy układ równań:
a+b+c = 13
b
2=a*(c−4)
1 gru 18:55
Nikka: ech, pomyliłam się...poprawka
a,b, c − ciąg geometryczny
a+b+c = 13
a,b,c−4 − ciąg arytmetyczny
Z własności ciągu geometrycznego b
2 = a*c
| | a+c−4 | |
Z własności ciągu arytmetycznego b= |
| |
| | 2 | |
Rozwiązujemy układ równań:
a+b+c = 13
b
2 = a*c
1 gru 19:15
Nikka: Z rozwiązania układu otrzymasz dwie możliwości
a=9 a=1
b=3 lub b=3
c=1 c=9
Ciąg geometryczny ma być malejący czyli bierzemy pod uwagę pierwsze rozwiązanie
a=9, b=3, c=1.
1 gru 19:20