Analityczna
Piotrek: Prosta dana równaniem 2x−y+3=0 przecina okrąg o środku S=(−4,1) w takich punktach A i B że
|AB|=12. Oblicz promień tego okręgu.
12 kwi 22:31
Eta:

k: 2x−y+3=0 , S(−4,1) , r>0
| | |−8−1+3| | |
d= |
| =.......... |
| | √5 | |
r=
√62+d2=..........
12 kwi 23:40
Gustlik:

2x−y+3=0
−y=−2x−3
y=2x+3
Liczę odległość środka okręgu od prostej:
2x−y+3=0, S=(−4,1)
| | |2*(−4)−1+3| | | |−6| | | 6√5 | |
d= |
| = |
| = |
| |
| | √22+(−1)2 | | √5 | | 5 | |
Obliczam promień z Pitagorasa:
5r
2=36+180
5r
2=216 /:5
| | 216 | | 6√6 | | 6√30 | |
r=√ |
| = |
| = |
| |
| | 5 | | √5 | | 5 | |
12 kwi 23:42
Eta:
12 kwi 23:43
Eta:
Nie powinieneś Gustlik podawać gotowca!
Wystarczy wskazówka !
12 kwi 23:45
Piotrek: Dzięki obojgu!
13 kwi 09:55