pierwiastki
kyrtap: √72−32√2
12 kwi 22:27
Kejt: No ładny pierwiastek, i co z nim? ^^
12 kwi 22:32
Kacper:
Zapewne policzyć ile to jest
12 kwi 22:35
Kejt: Jak kolega chce pomocy to powinien chociaż treść ładnie napisać, jasnowidzem nie jestem...a
może i szkoda
12 kwi 22:36
Mariusz: √72−2√512
a+b=72
ab=512
a=64 b=8
√72−32√2=8−2√2
12 kwi 22:38
pigor: ..., lub, starać się np. tak ...

pokombinować :
√72−32√2=
√64−2*8*2√2+8=
√(8−2√2)2=|8−2
√2|=8−2
√2=
2(4−√2).
12 kwi 22:48
Gustlik: A może tak:
| | √a+x | | √a−x | |
√a±b√c= |
| ± |
| , gdzie x=√a2−(b√c)2 |
| | √2 | | √2 | |
√72−32√2
x=
√722−(32√2)2=
√5184−2048=
√3136=56
| | √72+56 | | √72−56 | | √128 | | √16 | |
√72−32√2= |
| − |
| = |
| − |
| = |
| | √2 | | √2 | | 2 | | 2 | |
=
√64−
√8=8−2
√2
Zwijania wzorami skróconego mnożenia nie polecam − najtrudniejsza metoda z możliwych.
12 kwi 22:59
Mila:
72−32√2=4*(18−8√2)
8:2=4
I próba
(4−√2)2=16−8√2+2=18−8√2
√72−32√2=p(4*(18−8√2)}=2√(4−√2)2=2*|4−√2|=2*(4−√2)
12 kwi 23:45