Wyliczenie długości 'promienia' ziemi
aeswing1: Równik owinięto linią tak by ściśle przylegała do ziemi. Czy gdyby wydłużono ją o 10 metrów i
przy założeniu że w każdym miejscu 'zawisłaby' na tej samej wysokości, to pod spodem dałaby
radę przejść mrówka?
Takie oto zadanie−zagadkę usłyszałem dziś od wujka i przyznam że dała mi sporo do myślenia

Na chłopski rozum nie ma szans, a jednak wychodzi mi co innego.
Powiedzcie, gdzie jest błąd w moim rozumowaniu?
2πR + 10 = 2π(R+X)
2πR + 10 = 2πR + 2πx
10=2πx
x=10/2π
x≈1,6m