aa
Hugo: DYSKRETNA I LOGIKA
Pomóżcie porozwiązywac
12 kwi 22:07
12 kwi 22:07
Hugo: 1)
[p−>(q−>r) i ~r) => (p v q)
12 kwi 22:09
Hugo: skrócona metoda zero jedynkowa
12 kwi 22:09
Hugo: zeby to bylo prawdą to w implikacji tylko 1 −> 0 jest nie prawdą
12 kwi 22:10
Hugo: zakladamy ze:
[p−>(q−>r) i ~r)
to prawda
a pvq to nieprawda

i jak nam nie wyjdzie to prawda
12 kwi 22:11
12 kwi 22:16
Hajtowy: Logika Misiaczku
12 kwi 22:18
Hugo: pomozesz

? prosze
12 kwi 22:19
Hajtowy: p q r q−>r ~r pvq
1 1 1
1 0 1
1 0 0
0 1 1
0 1 0
0 0 1
0 0 0
A na sam koniec bierzesz wszystko
[p−>(q−>r) i ~r)] => (p v q)
12 kwi 22:21
Hajtowy:
p q r q−>r ~r pvq
1 1 1
1 0 1
1 0 0
0 1 1
0 1 0
0 0 1
0 0 0
Jeśli Q to R
Poszukaj w moich postach, wrzucałem logikę jak się jej uczyłem gdzieś w październiku
12 kwi 22:21
Hajtowy:
Opcji z P Q R powinieneś mieć 9
12 kwi 22:25
Hugo: 
bo to ma byc skróconą zero jedynkową
12 kwi 22:25
Hugo: 
a mozna zrobić ze założyć ze prawa strona = 0? i badac czy lewa wyjdzie 1?
12 kwi 22:26
Hajtowy: Nie wiem

Ja zawsze całość rozpisywałem bo nie miałem logiki w LO tylko teraz na studiach na
1 zajęciach przez 1,5h i tyle. Później kolosa z tego dziadostwa
12 kwi 22:29
Hugo: 
mądryś
12 kwi 22:41
Hugo: do ktorej siedzisz? pomozesz z resztą

?
12 kwi 22:41
Hugo: ogladlem kilka kursow na youtube ja lubie jak ktos "mowi" to jest proste , kolejne

?
12 kwi 22:48
Hugo: zapisz zaprzeczenie zdania V(aeR) E(beR) [a=b) =>(a<b i a>b)
12 kwi 22:49
Hugo: czyli jak

?
12 kwi 22:49
Dziadek Mróz:
Nie o to chodzi, musisz dojść do takiego momentu aby wyszła z tego nieprawda, nie wyjdzie
tautologia.
12 kwi 23:45
Dziadek Mróz:
A B
[p ⇒ (q ⇒ r) ⋀ ~r] => [p ∨ q]
Jakie muszą przyjąć wartości zdania A i B aby działanie A ⇒ B było fałszywe?
12 kwi 23:47
Dziadek Mróz:
[(A ⇒ B) = 0] ⇔ [A = 1 ∧ B = 0]
[(p ∨ q) = 0] ⇔ [ p = 1 ∧ q = 0 ]
[(p ⇒ (q ⇒ r) ⋀ ~r) = 1] ⇔ [(p = 1 ⋀ q = 0 ) ⋀ r = ?] czy istnieje w ogóle jakieś r
spełniające warunek 1?
12 kwi 23:55
Dziadek Mróz:
łe babol
12 kwi 23:57
Dziadek Mróz:
[(p ∨ q) = 0] ⇔ [ p = 0 ∧ q = 0 ]
[(p ⇒ (q ⇒ r) ∧ ~r) = 1] ⇔ [(p = 0 ∧ q = 0) ∧ r = ?]
13 kwi 00:00
13 kwi 00:10
Hugo: **
13 kwi 00:10
Hugo: to mi wyszlo

umiem ale to z zaprzeczeniem tego drugiego zadania
13 kwi 00:10
Hugo: V(aeR) E(beR) [a=b) =>(a<b i a>b)
13 kwi 00:11
13 kwi 00:11
Dziadek Mróz:
A to dla mnie wyższa szkoła jazdy już jest
13 kwi 01:13
kyrtap:
13 kwi 01:17
Kasia:
13 kwi 01:19
Hugo: 
*
13 kwi 01:19
Hugo: /watch?v=9j8i5fJBHMQ
przerobilem sb relacje krótko
+ De Morgana
+ tautologie
+ te przeciwne odwrotne kontrapozycja
+ indukcja
+ rekurencja prosta
(jutro)
:((
13 kwi 01:21
Hugo: dobranoc!
13 kwi 01:25