Dwa zadania
P.P.: 1) W nieskończonym ciągu geometrycznym suma wszystkich wyrazów o numerach nieparzystych jest
równa 64
a suma wszystkich wyrazów o numerach parzystych jest równa 24. Ile wynosi iloraz ciągu?
2) Podaj najmniejszą liczbę całkowitą k, dla której funkcja f(x)= x3 + (k − 134) jest rosnąca.
12 kwi 21:41
Bogdan:
| | a1 | | a2 | |
1) |
| = 64 i |
| = 24 |
| | 1 − q2 | | 1 − q2 | |
2) Ta funkcja jest rosnąca bez względu na wartość k
12 kwi 21:51
Eta:
| | a1 | | a1*q | |
1/ |
| =64 i |
| =24 |
| | 1−q2 | | 1−q2 | |
12 kwi 21:53
Eta:
Przepraszam
Bogdanie 
( nie widziałam Twojego wpisu
12 kwi 21:55
Bogdan:
12 kwi 21:55
Eta:
12 kwi 21:56