x^2+ xy + y^2 = x – y - 1
Agnieszk23: x2+ xy + y2 = x – y − 1
Ktoś ma jakiś pomysł?
Wyszło mi (x+y)2 = (x+1)(y+1) czy da się z tego jednoznacznie wyciągnąć rozwiązanie?
12 kwi 21:33
ICSP: ?
12 kwi 21:34
Agnieszk23: Pogrupowałam i wyszło mi to co napisałam poniżej. Wynika z tego, że x=1 i y=1 ale czy mozna
stwierdzić, że to są jedyne rozwiązania?
12 kwi 21:36
ICSP: Nadal nie wiem co masz w ogóle zrobić
12 kwi 21:36
Agnieszk23: Rozwiązać równanie x
2+ xy + y
2 = x – y − 1
12 kwi 21:37
ICSP: mnożąc przez 2 mamy :
2x2 + 2xy + 2y2 − 2x + 2y + 2 = 0
(x2 + 2x + y2) + (x2 − 2x + 1) + (y2 + 2y + 1) = 0
(x+y)2 + (x−1)2 + (y+1)2 = 0
x + y = 0 i x −1 = 0 i y +1 = 0
skąd
x = 1 i y = −1
12 kwi 21:39
Eta:
x2+xy+y2−x+y+1=0 /*2
x2+2xy+y2+x2−2x+1+y2+2y+1=0
(x+y)2+(x−1)2+(y+1)2=0 ⇒ x=1 i y= −1
12 kwi 21:40
Eta:
12 kwi 21:40
Agnieszk23: dziękuję
12 kwi 21:41