Trygonometria
Damian:

Witam, mam zadanie z trygonometrii i nie rozumiem jednej rzeczy. Mam wyznaczyć długości boków
| | 1 | |
trójkąta ABC oraz wartości funkcji tryg. kąta α, mam podane: cos α = |
| oraz a=6. |
| | 5 | |
Tak wygląda trójkąt:
Nie rozumiem czemu liczenie boku z Pitagorasa wygląda: c
2−b
2 =a
2
zamiast c
2=a
2+b
2
12 kwi 21:15
Metis: a2+b2=c2 /−b2
a2=c2−b2
a=√c2−b2
12 kwi 21:17
Eta:
| | √6 | |
a=√25k2−k2= √24k=2√6k ⇒ 2√6k=6 ⇒ k= |
| |
| | 2 | |
c=5k=......... b=k=..........
sinα=.........
tgα=.......
ctgα=......
12 kwi 21:30